diumenge, 14 de juliol del 2013

La Botiga dels “colporteurs” obre les portes a Soueix




El passat 1 de juliol de 2013 va obrir al públic la Boutique des Colporteurs, un espai situat a l’antiga casa Souquet de la població de Soueix (Couserans, França).
Han estat set els anys que s’han dedicat a l’estudi i l’inventari de la documentació i el material que es conservava en aquesta antiga botiga de finals del segle XIX. Tota aquesta feina ha fet possible que avui pugui ser visitada amb el seu mobiliari original i molts dels articles que s’hi van vendre fins a finals de la dècada de 1950.
La botiga de casa Souquet havia subministrat mercaderies als venedors ambulants que arribaven als pobles portant tota mena d’objectes. Quincalla, bijuteria,rellotges, objectes de merceria, d’òptica o religiosos, eren alguns dels productes dels quals els colporteurs es proveïen a Casa Souquet per després vendre’ls a les poblacions que visitaven. L’arribada dels venedors ambulants als pobles acostumava a ser molt esperada i era un veritable esdeveniment social perquè no només arribaven carregats d’objectes per poder comprar sinó també de notícies de la resta de pobles que havien visitat abans.
Aquests venedors ambulants occitans també visitaven les poblacions pallareses per tal de vendre-hi els productes que portaven, ja fos al detall o en les botigues locals com Casa Sanet d’Alós d’Isil o Casa Gallimó d’Esterri d’Àneu.
Fa deu anys, els hereus de Casa Souquet van vendre l’immoble al poble de Soueix. La musealització ha permès recuperar la botiga i les habitacions contigües situades a la planta baixa on s’hi ha creat un espai dedicat a la història d’aquests venedors ambulants.
I aprofitem l’avinentesa per dir-vos que a partir del 16 de juliol l’exposició El Port de Salau. Història d’un camí transfronterer als Pirineus centrals ja es podrà visitar a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada