divendres, 2 d’agost del 2013

Encara sembla que Llúcia ens vulgui dir alguna cosa



El monestir de Sant Pere del Burgal està ben a prop d’Escaló, tot just a uns 20 minuts. La primera menció que se’n té és del segle IX quan n’era abat algú anomenat Deligat i quan encara no s’havia construït el complex que més o menys resta avui.
Les ruïnes del Burgal impressionen, ningú no s’espera trobar res de semblant en un lloc on s’hi ha d’arribar a peu. El complex monàstic està format per una església de tres naus i diverses dependències annexes. Per les seues dimensions i pel seu emplaçament podem pensar que devia ser un lloc important. Si més no ho va ser per al monestir de Gerri i per al de Lagrasse que entre els segles X i XI es disputaren l’indret. En aquell moment, al monestir de Sant Pere del Burgal hi havia una comunitat de monges de la qual en coneixem el nom de la primera abadessa: Ermengarda.
Malgrat les disputes entre Gerri i Lagrasse, el Burgal formava part del patrimoni comtal i potser aquest fet ens pot ajudar a entendre perquè en les seues pintures murals ens hi apareix Llúcia de la Marca. La comtessa, fou una de les dones més influents del panorama polític del segle XI. Es va casar amb Artau I, comte del Pallars Sobirà, el 1058 de qui es devia divorciar set anys més tard per tornar-se a casar amb Ermengol IV d’Urgell. La seua influència al comtat del Pallars Sobirà es evident malgrat el divorci. Artau I havia estat excomunicat i fou Llúcia qui aconseguí que s’aixequés l’excomunió del comte després de la seua mort el 1081.
Llúcia continuà prenent decisions al Sobirà al costat del seu fill Artau II. Va morir el 1090, potser en el moment en que les pintures de Sant Pere del Burgal s’estaven fent.
Actualment al Burgal es pot veure una reproducció (les originals són exposades al MNAC) de les pintures de l’absis central on hi ha representada la figura d’una dona que ha estat identificada amb la comtessa Llúcia. La figura sembla feta a escala natural com si es volgués fer evident que la comtessa havia de romandre al Burgal per tota l’eternitat. De fet, mirant-la davant per davant encara sembla que Llúcia ens vulgui dir alguna cosa.

Podeu visitar el monestir tots els dijous i els dissabtes d’11’00 a 14’00 h, de l’1 al 31 d’agost de 2013. Si voleu fer la visita guiada és cada dimarts i divendres a partir de les 10’00 h. Consulteu tots els horaris aquí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada